Η διαβούλευση μέσω της δικτυακής πλατφόρμας http://www.diavouleusi.eu/ αποτελεί μορφή ηλεκτρονικής, ισότιμης συμμετοχής σε έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο που λαμβάνει χώρα στο Δήμο Ιωαννιτών.
Προς Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Ανάπλασης Πάρκου Πυρσινέλλα
36 Comments on Πάρκο Πυρσινέλλα
Με το παρόν, καταθέτουμε τις απόψεις της Παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» αναφορικά με
Click to listen highlighted text!το θέμα της Δημόσιας Διαβούλευσης όπως εξαγγέλθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.diavouleusi.eu/diabouleyseis/pirsinela/ και βρίσκεται σε ισχύ.
Στις 15.04.2020 καταθέσαμε δημόσια τις θέσεις της παράταξής μας επί της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.
http://ioannina2023.gr/press/338-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1.html
(Συνημμένα θα βρείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf).
Συνοπτικά οι θέσεις μας είναι οι ακόλουθες:
(https://www.ioannina2023.gr/images/axones/3.erga_ypodomon_dhmosios_xoros.pdf & https://www.ioannina2023.gr/images/axones/3_3.2_enopoiisi_gianniotikou_velissariou_protasi.jpeg)
Εν κατακλείδι, η πρόταση ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα είναι παρωχημένη και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνονται ευρωπαϊκά. Δεν αποτελεί βήμα προς το μέλλον. Στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα, θα ανταποκριθούμε, όπως πάντα, στον ρόλο μας, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διεκδίκηση της δραστικής βελτίωσης της καθημερινότητας του Δημότη και της ανάδειξης της πόλης.
ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Απόψεις σχετικά με την προς διαβούλευση πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.(Βλέπε συνημμένο αρχείο).
Click to listen highlighted text!Επισυνάπτεται εκτενές έγγραφο με τις αναλυτικές προτάσεις μου σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα.
Click to listen highlighted text!Διαβάζοντας τις προτάσεις ανάπλασης του πάρκου θα ήθελα να επισημάνω κάποια ζητήματα προς σκέψη.
Οι αθλητικές δραστηριότητες που προτείνονται θα έχουν αξία αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλη την διάρκεια του χρόνου...Με τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην πόλη μας από Οκτώβριο έως Φεβρουαριο( κυρίως βροχές,ψυχος) οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες δεν θα είναι εφικτές...με αποτέλεσμα να υπάρχει και γρηγορη φθορά εγκαταστάσεων αλλά και μη χρήση τους. Τρανό παραδειγμα τα υπάρχοντα γήπεδα τένις που είναι "άχρηστα" επι των πλειστων τους μήνες αυτούς. Άρα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ( ίσως φούσκα, ίσως εγκαταστάσεις με αναδιπλούμενη οροφη κ.α). Προτείνεται και η στέγαση αναψυντιριων ώστε ακόμα και το χειμώνα να είναι εφικτή η ανάπαυσης από κάθε αθλητική δραστηριότητα.
Η λιμνη και πιθανά ρυάκια όπως και συντριβάνια θα ομορφυνουν την εικόνα του πάρκου καθώς το νερό αποτελεί πηγή ζωής. Φυσικά όχι με την υπάρχουσα μορφή που τα νερά λιμνάζουν και μυρίζουν άσχημα. Ένα συνεχώς ανακυκλώσιμο "δρομος νερού" είναι εφικτος.
Το πάρκο οφείλει να είναι βασικό κομμάτι και στην ανάδειξη του τουρισμό της πόλης ως πάρκο που οι ξένοι κυρίως τουρίστες θα ζηλεύουν και θα συζητάνε επιστρέφοντας στη χώρα τους. Φράσεις οπως "ειχαν ένα φοβερό πάρκο" θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα.
Συντριβάνι
Χώρος ανάπαυσης
Πάρκο
Click to listen highlighted text!Στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου για το έργο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα θα ήθελα, με την ειδικότητα του αρχιτέκτονα, να καταθέσω την άποψη μου σχετικά με τη μελέτη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, μαζί με κάποιες προτάσεις, που ίσως βοηθήσουν. Το σχέδιο ανάπλασης, αποτελεί μια προσπάθεια να αποδοθεί ξανά σε χρήση ένας τόπος στενά συνδεδεμένος με την πόλη και τη μνήμη της, αξιοποιώντας με ήπιες επεμβάσεις τα ιδιαίτερα φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του. Η ανάλυση και τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης που έχει προηγηθεί, λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση διακρίνοντας και καταγράφοντας τον φυσικό και υλικό εξοπλισμό του πάρκου και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Προβαίνει στο διαχωρισμό τριών τομέων (αναψυχή, αθλητισμός και φυσικό περιβάλλον), προσφέροντας έτσι ένα εύχρηστο εργαλείο για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Η μελέτη μάλιστα προχωρά ακόμα περισσότερο ΄΄διαβάζοντας΄΄ την παραπάνω νοηματική διάκριση και στο χώρο, διακρίνοντας τρεις περιοχές-επικράτειες με σαφή και καθορισμένα όρια, στις οποίες κυριαρχεί σαρωτικά η κάθε μια από τις παραπάνω λειτουργίες. Για οικονομία χώρου το κείμενο επισυνάπτεται σε μορφή pdf
Click to listen highlighted text!Επισυνάπτω εκ νέου πρόταση μας καθώς δεν έχει ανέβει ακόμη στην πλατφόρμα της διαβούλευσης σχετικά μας ανάρτηση(από 04/05/2020). Σημαντική η συμμετοχή όσον το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φορέων στη διαδικασία...
Click to listen highlighted text!Ευχάριστη έκπληξη ένοιωσα διαβάζοντας την αρτιότατη ομολογουμένως πρόταση που διαβάσαμε στη διαβούλευση του ΔΙ για το Πάρκο Πυρσινέλλα. Κι αυτό γιατί δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κοπή δένδρου, πράγμα που δεν είδαμε στην πρόταση που αφορά στο πολύ μικρότερο Πάρκο Λακκωμάτων, όπου θεωρήθηκε θετικό να κοπούν όλα τα δένδρα, κάτι στο οποίο κανένας δημότης δεν συμφωνεί να γίνεται οπουδήποτε.
Κάποιες σκέψεις που ελπίζω μπορεί να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος παρατίθενται παρακάτω :
1. Καθαρισμός – Συντήρηση - Φύλαξη όλου του χώρου (απαιτείται προσωπικό)
2. Οριοθέτηση – επέκταση και καθαρισμός διαδρομών για τρέξιμο – περπάτημα – ποδήλατο (χωρίς ασφαλτόστρωση)
3. Υπαίθρια όργανα γυμναστικής
4. Βελτίωση – συμπλήρωση της υπάρχουσας παιδικής χαράς
5. Η πίστα skateboard δεν ταιριάζει με το χώρο (πολύ μπετόν για την κατασκευή και δεν είναι απαραίτητη τόσο έξω από την πόλη)
6. Πέρα από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις – συμπληρώσεις, δεν μπορεί όμως ούτε και πρέπει να γίνει το Πάρκο ένα Αθλητικό Κέντρο. Αρκετά κοντά άλλωστε βρίσκεται το Πανηπειρωτικό Στάδιο και υπάρχει η λύση της μελλοντικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου.
Όλα αυτά σαν ιδέες για να δώσουν στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» την παλιά του αίγλη και να το καταστήσουν ένα πόλο έλξης για Γιαννιώτες και επισκέπτες, χωρίς να ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία που μας έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε Πάρκο Ευρωπαϊκής πόλης,
Click to listen highlighted text!που είναι το πράσινο, τα δένδρα, οι ανοιχτοί χώροι και γυναίκες – άνδρες – παιδιά που χαίρονται το φυσικό αυτό περιβάλλον. (εικόνες)
Υποβάλλω στο συνημμένο έγγραφο προτάσεις που κρίνω απαραίτητες να συζητηθούν και να ενταχθούν στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα.
Click to listen highlighted text!Ευχάριστη έκπληξη ένοιωσα διαβάζοντας την αρτιότατη ομολογουμένως πρόταση που διαβάσαμε στη διαβούλευση του ΔΙ για το Πάρκο Πυρσινέλλα. Κι αυτό γιατί δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κοπή δένδρου, πράγμα που δεν είδαμε στην πρόταση που αφορά στο πολύ μικρότερο Πάρκο Λακκωμάτων, όπου θεωρήθηκε θετικό να κοπούν όλα τα δένδρα, κάτι στο οποίο κανένας δημότης δεν συμφωνεί να γίνεται οπουδήποτε. Κάποιες σκέψεις που μπορεί να βοηθήσουν τους ιθύνοντες προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος παρατίθενται παρακάτω : 1. Καθαρισμός – Συντήρηση - Φύλαξη όλου του χώρου (απαιτείται προσωπικό) 2. Οριοθέτηση – επέκταση και καθαρισμός διαδρομών για τρέξιμο – περπάτημα 3. Υπαίθρια όργανα γυμναστικής 4. Βελτίωση – συμπλήρωση της υπάρχουσας παιδικής χαράς 5. Η πίστα skateboard δεν ταιριάζει με το χώρο (πολύ μπετόν για την κατασκευή και δεν είναι απαραίτητη τόσο έξω από την πόλη) 6. Πέρα από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις – συμπληρώσεις, δεν μπορεί όμως ούτε και πρέπει να γίνει το Πάρκο ένα Αθλητικό Κέντρο. Αρκετά κοντά άλλωστε βρίσκεται το Πανηπειρωτικό και υπάρχει η λύση της μελλοντικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Όλα αυτά σαν ιδέες για να δώσουν στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» την παλιά του αίγλη και να το καταστήσουν ένα πόλο έλξης για Γιαννιώτες και επισκέπτες, χωρίς να ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία που μας έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε Πάρκο Ευρωπαϊκής πόλης, που είναι το πράσινο, τα δένδρα, οι ανοιχτοί χώροι και γυναίκες – άνδρες – παιδιά που χαίρονται το φυσικό αυτό περιβάλλον.
Click to listen highlighted text!